2012.06.06. 12:36 XL-blog

Eb 2012: Anglia nem a nyugalom szigete

Címkék: Anglia

image

Az angol válogatott a résztvevő csapatok közül az egyik legérdekesebb témát szolgáltatja: Fabio Capello lemondása, az olasz mester távozásával szorosan összefüggő Terry-ügyek, Hodgson képbe kerülése, Lampard, Barry és Cahill kiesése. Tovább is van, mondjam még?

Kezdjük időrendi sorrendben. Kétségkívül a Terry-sztori osztja meg leginkább a közvéleményt. Anélkül, hogy a bulvárlapok által 2010-ben alaposan kivesézett ügy legpikánsabb részleteibe belemennénk: John Terry, a Chelsea és az angol labdarúgó-válogatott kapitánya megcsalja terhes barátnőjét egy modellel. Az addig feltétlen csodálatnak és tiszteletnek örvendő futballistából morális csődtömeg lesz. Ennél sokkal érdekesebb a retorzió: az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) nyomására a kapitány, Fabio Capello megfosztja Terryt vezetői szerepétől, hogy aztán egy év elteltével ismét ráruházza a tisztséget, mondván: ennyi meghurcoltatás éppen elég volt neki. 2011 októbere: John Terry rasszista vádak kereszttüzében, Anton Ferdinand állítólagos megsértése miatt. 2012 februárja: Capellót ezúttal már nem kérdezik meg, a FA még Terry bírósági tárgyalása előtt elveszi a karszalagot a 31 éves labdarúgótól. Az olasz edző határozottan kiáll ex-kapitánya mellett, és meggyőződése jeléül lemond az angol együttes irányításáról.

Hogy a kétségkívül szigorú (elvek mentén dirigáló) Capello kizárólag a Terry-szál miatt távozott-e, abban nem lehetünk biztosak. Noha a történteket felfoghatta személyes presztízsveszteségként, vagy éppen a csapatmorál megbomlásának lehetőségeként, egy az Eb-n sikereknek elébe néző gárdát talán nem hagyott volna ott…

A furcsa körülmények között megüresedett kispadra végül Roy Hodgsont nevezték ki, akinek mindössze két mérkőzés adatott meg arra, hogy kipróbálja játékosait, kidolgozza új játékrendszerét és azt kellőképpen gyakoroltassa. Ez egyébként egész jól sikerült, hiszen két, 1-0-s felkészülési mérkőzést vívott Anglia (Norvégiában, és a Wembleyben, Belgium ellen), igaz, a játék minőségén meglátszott a felkészülési idő szűke. Hodgson a belgák ellen egyértelműen a mély védekezést és két gyors csatárának indítását erőltette, ugyanakkor alternatívaként kínálkozik Andy Carroll szerepeltetése: a hórihorgas csatár akkor lehet igazán hasznos, amikor támadni kell.

A problémaáradat fentiekkel nem ért véget: időközben megsérült két fontos belső középpályás, Gareth Barry és Frank Lampard, egy stabil belső védő, Gary Cahill, Rooney-t pedig eltiltása miatt nélkülözi a válogatott az első két csoportmérkőzésen. Terry mindenesetre továbbra is ott van a védelem közepén, és megállapítható: a friss BL-győztes a futballt nem csalja…

Az angol keret:
Kapusok: Jack Butland (Birmingham)., Robert Green (West Ham), Joe Hart (Manchester City). Védők: Leighton Baines (Everton), Ashley Cole (Chelsea), Phil Jagielka (Everton), Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Manchester United), Martin Kelly (Liverpool), Joleon Lescott (Manchester City), John Terry (Chelsea). Középpályások: Stewart Downing, Steven Gerrard, Jordan Henderson (mindhárman Liverpool), James Milner (Manchester City), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Scott Parker (Tottenham), Theo Walcott (Arsenal), Ashley Young (Manchester United). Csatárok: Andy Carroll (Liverpool), Jermain Defoe (Tottenham), Wayne Rooney, Danny Welbeck (Manchester United).

Program:
Június 11. Donyeck, Anglia-Franciaország
Június 15. Kijev, Anglia-Svédország
Június 19. Donyeck, Ukrajna-Anglia

XLsport - Smulovics Tamás

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eb-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr304576591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása