2012.07.01. 23:42 XL-blog

Eb 2012: Hosszas spanyol uralom

Címkék: Olaszország Spanyolország

image

Megvédte a 2008-ban megszerzett Európa-bajnoki címét Spanyolország, amely - bár elcsépelt kifejezés - ezúttal valóban történelmet írt: Del Bosque gárdája előtt ez egyetlen válogatottnak sem sikerült. Spanyolország-Olaszország 4-0.

1. félidő

10. perc:
Tamás: "Arbeola"... 3 hét sem volt elég arra, hogy Arbeloa nevét megtanulja Gundi.
Péter: Ez több mint kiábrándító, főleg úgy, hogy a mai Sportban egész oldalas interjúban magasztalták felkészültségét.
Gábor: Kívánom nektek, hogy a következő világeseményről a Sportklub adjon közvetítést, azzal biztosan elégedettek lesztek. Intenzív, gólra törő játék, pontosan ez az, amit két ilyen kvalitású csapattól várok. Már az első 10 percből leszűrhető, hogy a mai legalább olyan pompás lesz, mint a csoportkörben vívott találkozó.

14. perc:
Gól! David Silva, 1:0

16. perc:
Tamás: Silva gólja... Akkor jöhet 75 percnyi unalom, tologatás és asszisztencia...

18. perc:
Gábor: Ahhoz azért Pirlónak is lesz egy-két szava mindjárt. ... Kár érte, veszélyes pontrúgás volt.
Tamás: Signore Balotelli, nem kellene megkezdeni a beígért gólok lődözését?

21. perc:
Péter: Chiellini 20 percet bírt, de az olasz védelem annyit se, kétmeccsnyi kiegyensúlyozott védőjáték úgy tűnik, már túl sok az olaszoknak.
Gábor: Nem biztos, hogy ennek az olasz válogatottnak a védelem a legerősebb csapatrésze. Egy ilyen képességű ellenféllel szemben mindig könnyebben csúszik be a hiba, de én érzem a lehetőséget az olaszokban, hogy még ebben a félidőben egyenlítsenek.

30. perc:
Tamás: Elképesztő, hogy egyesek szemellenzővel nézték az Eb-t, és Cassanót nem sorolták a legjobbak közé. Most is nagy cselt csinált. Más kérdés, hogy a bénult olaszok már most behódolnak a spanyoloknak.
Gábor: Hát igen, érdekes látni a spanyolok önbizalomtól duzzadó játékát. Nagyon tudják, mit akarnak. A védelmük olyan stabil, mint mindvégig ezen az Európa-bajnokságon, és ezúttal a támadójátékukban is megvan az a dinamika, amit a korábbiakban annyian hiányoltak.
Péter: Azért nem olyan biztos az, egy sebességgel feljebb kapcsol az olasz középpálya, és a spanyolok már képesek megzavarodni. Kár, hogy Pirlóék nem sűrűn tudnak felkapcsolni.

35. perc:
Tamás: Tényleg hihetetlen ez a Balotelli. Mindent ellő. Úgy lehet gólokat ígérgetni, ha nem csapatban gondolkodunk.

41. perc:
Gól! Jordi Alba, 2:0

42. perc:
Péter: Nem hiszem el, hogy a bloggertársaim nem választották be ezt a srácot az álomcsapatba, viva Jordi Alba! Ennyit a szemellenzőről.
Gábor: Szépségdíjas gól. Hát igen, innen már tényleg komoly feladat előtt áll Olaszország. A meccsnek biztos nem tesz majd rosszat, ha még egy lapáttal rátesznek Pirlóék.

45. perc:
Péter: Sokkal nagyobb ellenállást vártam az olaszoktól, ha nem is tekintették őket favoritnak, azért ez eddig pehelysúlyú volt.
Gábor: Nem pehelysúlyú. Csak balszerencsés. Sajnálom Olaszországot, mert tisztességesen állt eddig hozzá a döntőhöz, és az első félidő alapján nincs két gól a csapatok között. Kell egy Balotelli-villanás, és újra nyílt lesz minden.
Péter: Kiváló ez az ékpár, de egy tiszta helyzetük nem volt, ez nem balszerencse kérdése.
Tamás: Nem kell finomkodni, barátaim, ez a produkció méltatlan az olasz csapat eddigi szerepléséhez. A sokat magasztalt védelem kész katasztrófa, pedig egy darab csatár sem rohamozza.

2. félidő

50. perc:
Tamás: De ebből gondolom nem lesz nemzetközi felháborodás: Proenca spori elnézte az olaszok kezezését, tiszta büntető volt.
Péter: Ha Vad II-t pellengérre állították, itt mit láttak az asszisztensek? Az ötbírós rendszer is annyit fog megélni, mint az ezüstgól.

57. perc:
Tamás: Silva méltatlankodik lecserelése miatt. Mit gondolt, Iniestát kapja le Del Bosque mester, hogy beküldje a helyére Pedrót? Nem is értem a reakcióját.

61. perc:
Péter: Ha Motta kiesik, azt hiszem, el is kezdhet pakolni az olaszok felszerelésmenedzsere.
Gábor: Sajnos semmi sem sikerül a srácoknak, pedig igazán megérdemelték volna, hogy ma este megkoronázhassák ezt a bravúros Eb-teljesítményt. Én értékelem Prandelli mester szándékait, de ez a csapat ma egyszerűen el van átkozva.
Tamás: Mondjuk úgy, hogy a helyükre kerülnek. Nyilvánvalóan nem egy súlycsoport a spanyolokkal, akikkel az Eb után végleg elszalad a ló.

71. perc:
Gábor: Nem vagyok ebben olyan biztos. Épp elég motiváció lehet számukra, hogy Eb után a Vb-n is címet védjenek. Ráadásul, ha ez a keret kiegészül egy, de inkább két egészséges és csúcsformában játszó befejező csatárral, nem lesz olyan európai gárda, amelyik megállíthatná őket.
Tamás: Buffon úgy rúgott bele ebbe a labdába, mint aki már valamelyik szigeten jár fejben. Ez a baj az olaszokkal, elvesztik a kedvüket, ezzel együtt a sportemberi méltóságukat.

80. perc:
Tamás: Tiki-taka? Inkább uk-mukk-fukk, vagy sakk-matt, bár azon már túl vagyunk.
Gábor: Sajnos túl. Pedig talán ez az esemény volt Pirlo és Cassano hattyúdala. Persze lehet mondani, hogy nyertek ők már épp elég mindent életükben, de az ember mégiscsak búsul, mert igazán ők ketten varázsoltak ezen az Eb-n.
Péter: Nem lehet valami lélekemelő a tudat, hogy egy kontinensbajnoki döntőben macska-egér játékot tudnak játszani veled, kíváncsi vagyok a Roja mennyire fogja erőltetni a harmadikat.

84. perc:
Gól! Torres, 3-0!

85. perc:
Gábor: Betetőzött a spanyol fölény. Úgy tűnik, a vörösök gondoskodnak arról, hogy az európai nagyközönség ne a nyögvenyelős pillanatokra emlékezzen erről az Eb-ről, ha a spanyolok diadala kerül szóba.
Péter: Ezek után érdemes lesz még megjátszani a spanyolokat tippmixen? le kéne vinni a szorzót 1,05 körülire...mármint a következő évek mérkőzésein.
Tamás: Ez az a döntő, amely egyáltalán nem mozgat meg érzelmeket. A spanyolok unottan ülnek a kispadon, hiszen hozzászoktak a sikerhez. Közben kitömik az olaszokat, akik kóvályognak. Mikor szánják meg őket?

88. perc:
Gól! Mata, 4-0

89. perc:
Péter: Itt kivégzés folyik, Kijev és július 1-je fekete betűkkel kerül be az olasz futball történetébe.
Tamás: Kegyetlen Proenca, 3 percig hagyja még szenvedni az olaszokat. Hol itt a józan ész?!
Gábor: Spanyolország úgy látszik, nem tud betelni saját nagyszerűségével. Olaszország minden idők egyik legbalszerencsésebb és legszerethetőbb másodikja lesz.

Európa-bajnoki címvédés! 2008 után ismételten Eb-győztes Spanyolország!

Gábor: Nem tudom, láttam-e már ilyen színvonalas és izgalmas Európa-bajnokságot. A győztes személye megkérdőjelezhetetlen, és ezúttal (újságíróként) öröm volt az olyan kiscsapatokkal is foglalkozni, mint Csehország, Dánia, Horvátország, Ukrajna vagy Svédország. A szívszerelem pedig ezúttal Olaszország volt. Őszintén tudok örülni a második helyüknek.

Péter: Bonthatja minden hispán a cervezákat és secákat, a semleges nézők pedig vitatkozhatnak tovább, hogy unalmas-e ez az egész, vagy sem, de a vörös fiúk nem fogják megunni az biztos, akkor sem, ha Brazíliában és Franciaországban is hasonló eredményt érnek majd el.

Tamás: Valóban voltak jó pillanatok az Eb-n. Holnap mindenesetre nem veszek sportnapilapot, nem nézek internetes híreket, sem pedig összefoglalót a döntőről. Egyszerűen nem vagyok kíváncsi a spanyol túlcsordulásra, az érdemeik elismerése mellett sem. Az olaszokról: ha mentálisan ennyire gyengék, akkor érdemes lenne állandó sportpszichológust foglalkoztatniuk. Talán az angoloknál már ismert állat technika beválna... Ma nem küzdöttek úgy, mint az oroszlánok.

Spanyolország-Olaszország 4-0 (2-0)
Döntő, Kijev
Jv.: Proenca (portugál)
Gól: Silva (14.), Alba (41.), Torres (83.), Mata (88.).
Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Pique, Ramos, Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – Silva (Pedro, 54.), Fabregas (Torres, 75.), Iniesta (Mata, 87.).
Olaszország: Buffon – Abate, Bonucci, Barzagli, Chiellini (Balzaretti, 21.) – De Rossi, Marchisio, Pirlo, Montolivo (Motta, 56.) – Balotelli, Cassano (Di Natale, a szünetben).

Ui: A kezdő sípszó előtt elvégzett sorsolás alapján gyalázkodó (Tamás), kiábrándult (Péter) és ömlengő (Gábor) szemüvegen keresztül követtük a ma esti finálét.

XLsport - Smulovics Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eb-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr804622997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása