2012.06.06. 12:34 XL-blog

Eb 2012: Ukrajna – sikertörténet Blohinnal?

Címkék: Ukrajna

image

Ha van olyan csapat, amelyet bizonyosan sötét lónak lehet nevezni az Európa-bajnokságot megelőző esélylatolgatások során, az Ukrajna, a torna társházigazdája. Ennek roppant egyszerű oka van: az ország függetlenségének kivívása óta mindössze egyszer szerepelt labdarúgó-viadalon, igaz, nem ijedt meg (világbajnoki negyeddöntőig jutott).

Nem véletlen, hogy Oleh Blohinra bízták a sárga-kékek irányítását: az említett egyetlen világversenyen hatalmas bravúrt hajtott végre az ukránokkal – a legjobb nyolc közé navigálta a gárdát, és ez még úgy is nagyszerű eredmény, hogy Fortuna melléjük állt a sorsoláskor (a csoportban elég volt fölülmúlni Szaúd-Arábiát és Tunéziát, a kieséses szakaszban pedig Svájcot). Ezzel szemben, a nemzeti együttes Európa-bajnoki debütálása korántsem ígérkezik sétagaloppnak, a csoportból való továbbjutáshoz ugyanis az angol, francia, svéd trióból legalább kettőt meg kellene előzniük.

A keret összeállításakor a legnagyobb problémát a kapusmizéria jelentette: a veterán Olekszandr Sovkovszkij és Andrij Dikan sérülés, Olekszandr Ribka pedig doppingvétség miatti eltiltás miatt nem áll rendelkezésre. Blohin mester ars poeticájáról egyébként sokat elmond, hogy nem az általa egyszer megálmodott szerkezetbe próbálja belekényszeríteni játékosait, hanem kiválogatja az éppen legígéretesebbnek tetsző futballistákat és azok karakteréhez igazítja a taktikát. Legalábbis erre utal nyilatkozata: „Néhány nagyon tehetséges, támadó felfogású játékos tűnt fel az elmúlt időben, ez pedig arra késztet bennünket, hogy az előrefelé futballra koncentráljunk”. Blohin hozzátette: hiába rendelkezik több jó csatárral is, ők sem rúgtak elég gólt a bajnokságban – „14 találattal gólkirálynak lehetett lenni idén (Jevhen Seleznyov a Sahtyorból – szerk.), ez az én szememben nem jelent különösebb teljesítményt. Szeretném, ha ez a szám magasabb, mondjuk, 20-as lenne” – elemzett a főnök. Titkon, persze mindenki bízik a veterán Sevcsenko újjászületésében…

Támadások egyébként nem csupán a pályán várhatók… Egyelőre még nem csitult el az európai politikai elit felháborodása Julija Tyimosenko korábbi miniszterelnök bebörtönzése miatt, több vezető pedig az ukrajnai mérkőzések bojkottjára szólít fel. S noha a (szó) csatába Vitalij Klicsko világbajnok ökölvívó is beszállt, arra bíztatva a nyugati politikusat, hogy ne folyamodjanak ilyesfajta eszközökhöz, a tisztségviselők egyelőre nem tágítanak, a helyi parlamentben, a Verhovna Radában ráadásul nemrégiben képviselők püfölték és dobálták egymást egy heves vita keretében. Közben Anglia külügyminisztériuma fokozott óvatosságra figyelmeztette állampolgárait a várható rasszista támadások miatt. Kár lenne persze kihagyni az ukrán túrát, hiszen szép vidékek és stadionok várnak a turistákra, és remélhetőleg ezúttal is több lesz a kellemes tapasztalat – az erőszak pedig kisebbségben marad.

Az ukrán keret:
Kapusok: Makszim Koval (Dinamo Kijev), Andrij Pjatov (Sahtyor Donyeck), Olekszandr Horjajinov (Metaliszt Harkiv). Védők: Tarasz Mihalik, Jevhen Hacseridi (mindkettő Dinamo Kijev), Jaroszlav Rakickij, Olekszandr Kucser, Vjacseszlav Sevcsuk (mindhárom Sahtyor Donyeck), Jevhen Szelin (Vorszkla Poltava), Bohdan Butko (Ilicsevec). Középpályások: Anatolij Tyimoscsuk (Bayern München), Oleg Huszev, Denisz Harmas, Olekszandr Alijev, Andrij Jarmolenko (mind a négy Dinamo Kijev), Ruszlan Rotany, Jevhen Konopljanka (mindketten Dnyipro), Szerhij Nazarenko (Tavrija Szimferopol). Csatárok: Andrij Sevcsenko, Artyom Milevszkij (Dinamo Kijev), Andrij Voronyin (Dinamo Moszkva), Jevhen Szeleznyov, Marko Devics (mindkettő Sahtyor Donyeck).

Program:
Június 11. Ukrajna-Svédország, Kijev
Június 15. Ukrajna-Franciaország, Donyeck
Június 19. Ukrajna-Anglia, Donyeck

XLsport - Smulovics Tamás

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eb-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr684576587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása