2012.06.03. 12:12 XL-blog

Eb 2012: Portugál egyensúlyi helyzet

Címkék: Portugália

imageA lisszaboni szerződés(e) lejártával a portugál válogatott élére kinevezett Paulo Bento június 20-án ünnepli születésnapját. Másnap akár negyeddöntőn irányíthatja csapatát…

A portugál válogatott a manapság oly divatos 4-3-3-at játssza, igaz, esetükben ez a felállás nem nevezhető újításnak. A három belső középpályás posztján egy klasszikus irányító (Moutinho), egy védekezni és támadni is képes labdarúgó (Raul Meireles) és egy kifejezetten a védelem előtt „gyűjtögető” játékos (Miguel Veloso) a legesélyesebb a csapatba kerülésre, így a pálya legfontosabb harmadában, elviekben meglesz a megfelelő balansz. Elöl természetesen elképzelhetetlen, hogy ne a két extraklasszis szélső támadó, Ronaldo és Nani szerepeljen, míg az ék Hugo Almeida és Helder Postiga közül kerül ki (nosztalgia: nem is olyan régen még Nuno Gomes és Pauleta villogott ezen a poszton).

A jól működő filozófia finomhangolásáért Paulo Bento felelős. A 43. életévét az Európa-bajnokság ideje alatt betöltő egykori védekező középpályás, edzőként még viszonylag tapasztalatlan. Az persze nem rossz ajánlólevél, hogy a Sporting fiatal trénereként négy idény alatt három ezüstérmet szerzett, és noha mindenki a győztesekre emlékszik, az elmúlt években bivalyerős Porto mögött nem szégyen másodiknak lenni. A válogatott edzőjeként 9 győzelmet, 4 döntetlent és 2 vereséget számláló Bentót leginkább Ronaldo szerepéről faggatták az elmúlt napokban – „Cristiano fantasztikus idényt teljesített a klubcsapatával, és ugyan nekünk is segíthet a döntő pillanatokban, de semmiképpen nem szabad ráróni felesleges terheket. Az áhított sikert mindenképpen csapatként kell elérnünk” – nyilatkozta a szakvezető, majd hozzátette: egyelőre semmi másra nem szabad gondolni, mint a legjobb nyolc közé kerülésre…

A keretre és az erősnek tetsző középpályára visszatérve, Portugália további két olyan rutinos játékost vonultat föl, akit egykoron nagy ígéretnek tartottak: az egyaránt 29 éves Hugo Viana és Custodio közül előbbi már régóta válogatott, csak éppen a helye nem stabil, míg utóbbi a törökök elleni felkészülés mérkőzésen debütált (1-3).

A rossz emlékű, 2004-es hazai rendezésű kontinenstorna után (a görögök a döntőben húzták el a portugálok nótáját) most minden adott ahhoz, hogy ez a csapat jól muzsikáljon.

Portugál keret:
Kapusok: Rui Patricio (Sporting Lisszabon), Eduardo (Benfica), Beto (CFR Cluj). Védők: Joao Pereira (Sporting L.), Miguel Lopes (Braga), Pepe (Real Madrid), Bruno Alves (Zenit), Rolando (Porto), Ricardo Costa (Valencia), Fabio Coentrao (Real Madrid). Középpályások: Joao Moutinho (Porto), Raul Meireles (Chelsea), Hugo Viana (Braga), Miguel Veloso (Genoa), Ruben Micael (Atletico Madrid – kölcsönben Zaragoza), Custodio (Braga). Csatárok: Cristiano Ronaldo (Real M.), Nani (Manchester United), Ricardo Quaresma (Besiktas), Silvestre Varela (Porto), Hugo Almeida (Besiktas), Helder Postiga (Zaragoza), Nelson Oliveira (Benfica).

Program:
Június 9. Lvov, Portugália Németország
Június 13. Lvov, Portugália-Dánia
Június 17. Harkov, Portugália-Hollandia

XLsport - Smulovics Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eb-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr244576541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása