2012.06.20. 05:30 XL-blog

Eb 2012: Ukrán balsors, kis magyar tragédia

Címkék: Anglia Franciaország Svédország Ukrajna

image

Noha Lengyelország után a másik házigazda, Ukrajna is búcsúzott az Eb küzdelmeitől, a magyaroknak is van okuk szomorkodni a játékvezetői gárda komoly hibája miatt: Kassai Viktor vezetőbíró gólvonal- asszisztense, Vad II István a vonalon áthaladó labdát nem jelzett gólnak, ez pedig alááshatja honfitársaink további szereplését a tornán.

Az Anglia-Ukrajna (hivatalosan a szigetlakók játszottak hazai pályán…) mérkőzés a 62. percig valójában semmitmondó játékot hozott. Labdarúgást az után sem láthattunk, hogy Pjatov hibájából gólt szerzett Rooney, ezzel minimális esélyt hagyva az ukrán továbbjutásra. Az ezúttal a Sevcsenkót kispadra ültető Blohin együttesén meglátszott, hogy csak akkor szenved igazán, ha nem hagyják kontrázni. Föltűnő volt, hogy noha Milevszkij csatársorba állítása elvileg serkenthette volna a pozíciós játékot, Terry gyakorlatilag piócaként tapadt rá, nehogy az ék játékba tudja hozni a második hullámból lendületes Yarmolenkót, Konopljankát és Devicset. Szimpatikus a házigazda, szerettem volna, ha továbbjutnak, de be kell látni, a franciák technikai fölényük, az angolok pedig rutinjuk, taktikai fórjuk miatt inkább rászolgáltak a kvalifikációra.

Volt ám a 62. percben egy kivétel, amikor Milevszkij megtartott labdájából Devics ugrott ki, majd egy visszacselt követően a kapus Hartba lőtt, a továbbcsorgó labdát pedig a gólvonal tájékáról Terry bombázta ki: nos, a visszajátszásból kiderült, hogy a tájék valójában egyértelműen a vonal mögötti terület volt, azaz gólt kellett volna ítélni – ezt Kassai Viktor játékvezető nem tette meg, miután Vad II István, a gólvonalbíró nem jelzett. Most könnyű lenne pellengérre állítani a magyar játékvezetői csapatot, de legalábbis Vad II-t, mindenesetre elgondolkodtató, hogy a kifejezetten a gólvonal pásztázására nemrég bevezetett asszisztensi szerepkörnek van-e további létjogosultsága. Nyilván butaság lenne egy hibából messzemenő következtetéseket levonni. Ugyanakkor, míg a „bírónak nincsen videója” szlogent lassanként elfogadta a futballszerető közeg, a hibázó vonalsporttársak megítélését nem lehet majd árnyalni, hiszen nekik egyetlen feladatuk van, mégpedig folyamatosan a gól-és partvonalat figyelni. Hogy Kassaiék fognak-e még vezetni a kontinenstornán...

A másik találkozóról csak annyit, hogy a korábban már búcsúzó svédeknek legfeljebb a jó szájíz volt a tét, a franciák pedig csupán akkor eshettek volna ki, amennyiben nem csak ők, hanem az angolok is kikapnak. Kiesés nem, ám a csoportmásodik pozíciójába való lecsúszás bekövetkezett, miután 2-0-ra győztek a svédek, ezzel szemben az angolok 3 pontot szereztek. Ez lett a szenvtelen francia foci eredménye, így Blanc-éknak lehet imádkozni, hogy a spanyolok rossz napot fogjanak ki a negyeddöntőben.

Anglia-Ukrajna 1-0 (0-0)
D csoport, 3. kör, Donyeck
Jv.: Kassai (magyar)
Gól: Rooney (48.)
Anglia: Hart – Johnson, Terry, Lescott, Cole – Milner (Walcott 70.), Gerrard, Parker, Young – Rooney – Welbeck (Carroll, 82.).
Ukrajna: Pjatov – Guszev, Hacseridi, Rakickij, Szelin – Tyimoscsuk – Jarmolenko, Garmas (Nazarenko, 78.), Konopljanka – Devics (Sevcsenko, 70.), Milevszkij (Butko, 77.).

Svédország-Franciaország 2-0 (0-0)
D csoport, 3. kör
Jv.: Proenca (portugál)
Gól: Ibrahimovic (54.), Larsson (91.)
Svédország: Isaksson – Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson – Svensson (Holmén, 79.), Kallström – Larsson, Ibrahimovic, Bajrami (Wilhelmsson, a szünetben) – Toivonen (Wernbloom, 78.).
Franciaország: Lloris – Debuchy, Rami, Mexes, Clichy – Ben Arfa (Malouda, 59.), Nasri (Menez, 77.), Diarra, M’Vila (Giroud, 83.), Ribéry – Benzema.

XLsport - Smulovics Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eb-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr124599572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása