2012.06.04. 12:25 XL-blog

Eb 2012: Spanyolország – több mint egy válogatott

Címkék: Spanyolország

Més, que un club, azaz több mint egy klub – így szól a Barcelona jelmondata. A világ-és Európa-bajnokká lett spanyol válogatottban pedig kétségkívül meghatározó szerepet játszottak a katalán fiúk (ki ne emlékezne Iniesta mindent eldöntő góljára 2008-ból, vagy Xavi művészi osztogatásaira, akár Puyol parádéira…)?!

A spanyol srácok divatba hozták a focit. Nem tudom, mi a helyzet más európai államokban, de ha Magyarországon megállítunk egy hölgyet, és megkérdezzük, mi ugrik be a futballról, jó eséllyel a spanyol válogatott hangzik el válaszként. Casillas és Iniesta. Xavi és Ramos. A gyengébbik nem szemében ők a törékeny, avagy jóképű srácok, akik ráadásul ellenállhatatlanul művelik ezt a sportágat. Nem mellesleg mindig győznek. A spanyol focit szeretni már-már magától értetődő dolog, passzió, sikk. A nimbusza nem esik.

Az elmúlt évek barcelonai hegemóniája egyébként az előző szezonban megdőlt, hiszen a Real Madrid tökéletes játékkal nyert bajnokságot, de ezt is mindenki fújja (a spanyol foci népszerűségének az is jót tesz, hogy az ország döntő többsége csupán azt láthatja az elitligák közül...). A két gigász kétségkívül megközelíthetetlen, de akkor mit mondjunk az Athletic Bilbaóról, amely könnyedén, kettős győzelemmel ütötte ki a Manchester Unitedet az Európa Ligából, és döntőt játszhatott a Valencia-Atletico Madrid belharc győztesével. Nos, kiapadhatatlan forrásokból táplálkozik ez a nemzet, így a Vicente Del Bosque edző által kihirdetett – Puyol és Villa nevét sérülések miatt nem tartalmazó – 23-as keret mellett egy alternatív, ha úgy tetszik B-garnitúrát is közlünk. A kérdés pedig nem is az, hogy a sztenderd csapat esélyese-e az elkövetkezendő kontinensviadalnak, hanem inkább úgy érdekes: egy ilyen „fakó” is harcba szállhatna-e az Európa legjobbja címért?

A spanyol keret:
Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Víctor Valdés (Barcelona), Pepe Reina (Liverpool). Védők: Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Juanfran (Atletico Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Raul Albiol (Real Madrid), Javi Martinez (Athletic Bilbao), Jordi Alba (Valencia). Középpályások: Sergio Busquets (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Cesc Fabregas (mindhárman Barcelona), Santiago Cazorla (Malaga), Juan Mata (Chelsea), David Silva (Manchester City), Jesús Navas (Sevilla). Csatárok: Pedro Rodriguez (Barcelona), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Fernando Torres (Chelsea), Alvaro Negredo (Sevilla).

Az XLsport alternatív gárdája:
Kapusok: David De Gea (Manchester United), Gorka Iraizoz (Athletic Bilbao), Roberto (Granada). Védők: Andoni Iraola (Athletic Bilbao), Cesar Azpilicueta (Marseille), Alvaro Dominguez (Atletico Madrid), Alberto Botía (Sporting Gijón), Raul Rodriguez (Espanyol), Nacho Monreal (Malaga). Középpályások: Oscar De Marcos (Athletic Bilbao), José Antonio Reyes (Sevilla), Benat (Betis), Thiago (Barcelona), Verdú (Espanyol), Borja Valero (Villareal), Isco (Malaga), Jurado (Schalke 04), Diego Capel (Sporting Liszabon). Csatárok: Roberto Soldado (Valencia), Sergio Garcia (Espanyol), Adrian Lopez (Atletico Madrid), Raúl (Schalke 04), Iker Muniain (Athletic Bilbao).

Program:
Június 10. Spanyolország-Olaszország, Gdansk
Június 14. Spanyolország-Írország, Gdansk
Június 18. Spanyolország-Horvátország, Gdansk

XLsport - Smulovics Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eb-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr964576566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása